De kracht van contrast!

Al vanaf het moment dat we in de wieg liggen gaan onze ogen en oren naar datgene dat opvalt of afwijkt. Omdat ons reptielbrein gericht is op overleven zijn we geprogrammeerd dit te registreren. Contrasten in beeld en geluid trekken onze aandacht.

Beelden zoals de foto hier links betoveren ons; ze geven sterk contrasterende vormen die ons raken. Geluid dat dynamisch is, luid, zacht, hoog, laag, het trekt de aandacht van onze oren. In muziek betovert het ons, neemt het ons mee in een gevoel, een verhaal. Commercials maken er handig gebruik van en ook jouw speech of presentatie heeft er baat bij; contrast in je verhaal en uiterlijk. De vorm waarin jij de inhoud van jouw verhaal giet maakt het verschil tussen wel of niet gehoord worden.

Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips waarmee je de aantrekkingskracht van je presentatie én je uiterlijk onmiddellijk vergroot,

Het eerste contrast: je uiterlijk.

Als ik presentatoren en sprekers coach is kleur- en kledingkeuze absoluut een onderdeel. Wanneer je letterlijk zichtbaar moet zijn, bijvoorbeeld als spreker of dagvoorzitter, kun je zorgen voor contrasterende kleuren in je kleding die goed matchen bij de kleur van je huid, haar en je persoonlijkheid. Passend bij de gelegenheid uiteraard. Wat uitbundiger bij leasure activiteiten, wat gematigder bij zakelijke gelegenheden. Draag dan bijvoorbeeld een donkerblauw colbert of vest met daaronder een fel gekleurd shirt/blouse of wit/lichtblauw overhemd. Zorg ervoor dat je de halslijn niet teveel afsluit, dat haalt de openheid uit je gezicht. Zorg er ook voor dat je halslijn niet exact de vorm volgt van je kaak, maar enigszins compenseert. Zo heb ik een brede kaaklijn en compenseer ik die met een V-hals of boothals. Een wat meer spitse kaaklijn en smal gezicht kan beter geen V-hals dragen omdat dat de lengte van het gezicht benadrukt. Kies dan voor een ronde hals of boothals. Zorg er bij zakelijke gelegenheden voor dat de hoeveelheid huid boven je kin méér is dan de hoeveelheid eronder zodat het oog vooral richting je gezicht kijkt:-). Een baard of brilmontuur kunnen ook contrast toevoegen aan je gezicht, vooral wanneer je haar en huid licht van kleur zijn. Een al te ‘lieve’ uitstraling kan je autoriteit ontkrachten, vooral als je een krachtig statement moet maken tijdens een debat bijvoorbeeld. Wanneer je zeer lichte wenkbrauwen hebt, heeft je gezicht minder uitdrukkingskracht. Wenkbrauwen zijn als het om overtuigingskracht gaat zeer belangrijk zoals je in dit hilarische filmpje van Michael McIntire ziet. Ze bepalen zelfs hoe hoog mensen je intelligentie inschatten. Ongelofelijk maar waar! Blijkbaar reageren we onbewust sterk op non-verbale features in een gezicht en in postuur. Wees je daarvan bewust en zorg dat je uiterlijk congruent is met je rol. Zorg dus als je zichtbaar wilt zijn voor meer contrast in je gezicht; kleur/teken je wenkbrauwen iets bij als ze erg licht zijn (ja, ook als man) of draag een wat donkerder brilmontuur.

Het tweede contrast: je verhaal

Waar we wat muziek betreft het meest geraakt worden door dynamiekverschillen, is dat ook zo in je verhaal. Maar hoe zorg je dat er contrast zit in je verhaal? Daarvoor gebruik ik de kapstok van het sprookje roodkapje.

In dit sprookje is Roodkapje het hoofdonderwerp. De wolf is het gevaar. Oma is het slachtoffer en de jager is de oplossing. Als je zorgt dat in jouw verhaal deze contrasten aan bod komen lever je de nodige dynamiek in je verhaal en wordt het niet saai! Je kiest dus: het onderwerp, het gevaar/de pijn rondom jouw onderwerp, het slachtoffer ervan en de gedachten die jij hebt rondom eventuele oplossingen. Hoe ingewikkeld de kwestie ook die je moet bespreken, deze contrasten zijn altijd zinvol. Wanneer je alleen maar lineair blijft praten (meer van hetzelfde) haken je luisteraars af!

En ten derde; contrast in je stem houdt alle oren open en het brein geboeid.

Ook hier haal ik weer het voorbeeld aan van muziek; contrasten in dynamiek, klankkleur, volume en tempo geven ons de nodige beleving. We worden geraakt zonder precies te weten waarom. Een stilte is daarin net zo belangrijk als geluid. Volume afgewisseld met zachte woorden, snelle tempi afgewisseld met rustige: ze houden onze oren open en ons brein geboeid. Kijk maar naar de foto boven het artikel. Daarin zit ruimte en dynamiek. Ruimte nemen als spreker is doodeng in het begin, maar het betovert je luisteraars als je ‘at ease’ spreekt en daarbinnen kleur geeft aan je verhaal door je stem luider, zachter, rustig, sneller en vooral ook met kleur en warmte te durven gebruiken. Zoals je begrijpt is geluidsversterking dan al heel gauw een ‘must’ omdat kleuring van je stem in lawaai onmogelijk is. Zelfs de presentatoren die in de camera spreken zijn zich niet altijd bewust van de kleuren die je kunt maken met je stem, omdat ze zich vaak richten op de afstand tussen zichzelf en de camera in plaats van op de afstand tussen hun mond en de kleine microfoon op hun colbert of blouse. En dan wordt er te luid gesproken wat ten koste gaat van alle aspecten die een stem zo boeiend maken; de klankkleur, de warmte, de dynamiek.

Contrast geeft kleur, levendigheid en houdt de aandacht van je publiek vast!

Duidelijke articulatie, je stem kleur geven, je kunt het tijdens een stemtraining uitstekend leren. Om dit toegankelijk te maken voor iedereen die beroepshalve anderen wil kunnen overtuigen en boeien heb ik deze online stemtraining ontwikkeld met daarin alle basisbeginselen, zoals ik die ook aan mediaprofessionals leer. En in het nieuwe boek Vijftig tinten hees kun je interviews lezen met bekende mediastemmen, onderzoeken naar en anekdotes over de invloed van je stem en oefeningen om zelf te trainen. In deze podcasthoor je mij meer vertellen over de impact van je stem en tijdens de Studium Generale van de Universiteit Twente hield ik de lezing Mooi gestemd over dit onderwerp. Tot slot; ja, faalangst komt er vaak ook bij kijken, het is mij ook niet vreemd. Lees hier meer over het overwinnen van je faalangst bij spreken en presenteren.

Ik wens je veel plezier toe bij het luisteren en kijken en hoor graag je reactie en eigen ervaringen!